Makaleler

Ehliyet ve Ruhsat Belgelerinin Geri Alınması (TCK 50/1-e)

Ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınması belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma kararları yani TCK 50/1 e ile gelen karar denetimli serbestliğe geldiğinde, yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe başvurması için tebligat çıkarılır. Tebliga

7 Ağustos 2019 Saat: 18:40
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.891 kez okunmuştur

Ehliyet ve Ruhsat Belgelerinin Geri Alınması
Ehliyet ve Ruhsat Belgelerinin Geri Alınması (TCK 50/1-e)

Ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınması belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma kararları yani TCK 50/1 e ile gelen karar denetimli serbestliğe geldiğinde,

yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe başvurması için tebligat çıkarılır. Tebligatta yükümlünün belirtilen süre içinde müdürlüğe müracaat etmemesi halinde dosyanın kapatılacağına ilişkin ifade yazılır.

Usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde komisyonun onayından sonra kaydı kapatılarak dosyası ilgili mahkemeye gönderilmek üzere bağlı bulunan Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe başvurması halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir. Yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edilir. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından yükümlüye hakkındaki kararın türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri ihlal durumları ve bunun sonuçlarını içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.

Yükümlü "değerlendirme ve planlama" bürosuna geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır. Kararın içeriğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda ayrıca, yükümlünün denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile kabul etmesi halinde eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün kabul etmemesi halinde iyileştirme çalışmalarına yer verilmez ve bu durum denetim planında belirtilir.

Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuru ve/veya değerlendime ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imzalamamanın yükümlülükten muafiyet anlamnına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.

Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir. Yükümlünün yükümlülüklerinin neler olduğu hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir. Yükümlünün dosyası, vaka sorumlusuna tevzi edilir; yükümlü, infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı, hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 65 madddesine göre "Vaka sorumlusu, yükümlüye denetim planının uygulanması, yükümlülükleri, hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirir. Hükümlünün sürücü ve ruhsat belgeleri teslim alınarak dosyasında saklanır. Ayrıca yasaklanmaya ilişkin yükümlülük ilgisine göre ilgili meslek kuruluşuna mahalli idareye ve kolluğa yazıyla bildirilir. Yaptırımın infazı, sürücü ve ruhsat belgelerinin teslim edilmesiyle veya belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanmanın ilgili kurum veya kuruluşa bildirilmesiyle başlar, mahkemece belirtilen sürenin tamamlanmasıyla sona erer."

Sürücü belgelerinin geri alınması kararı ile ilgili olarak kolluk birimine yazılan yazıda; ilgili kayıtlara gerekli şerhin düşülerek POLNET çıktısının müdürlüğe gönderilmesi, yapılacak kontrol ve denetimlerle yükümlünün araç kullanmasının engellenmesi, yükümlünün yasaklama kararına uymadığının tespit edilmesi halinde derhal müdürlüğe bilgi verilmesi istenir. Belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma kararı ile ilgili olarak meslek kuruluşlarına/mahalli idareye yazılan yazıda; yasaklanma kararı ile ilgili olarak kayıtlara gerekli şerhin düşülerek müdürlüğe bilgi verilmesi, yapılacak kontrol ve denetimlerle yükümlünün ilgili mesleği icra etmesinin engellenmesi, yükümlünün yasaklama kararına uymadığının tespit edilmesi halinde derhal müdürlüğe bilgi verilmesi istenir.

Denetim planında denetimli serbestlik müdürlüğünce gerçekleştirilen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına (bireysel görüşme, grup çalışması, seminer vb) yer verilse dahi yükümlünün bu çalışmalara katılmaması ihlal olarak değerlendirilmez. Mahkeme tarafından verilen yaptırıma (ehliye ve ruhsat belgelerinin geri alınması, belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma kararına) ilişkin yükümlülüğün ihlal edilmesi halinde uyarı ve kayıt kapatma süreci işletilir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız