Makaleler

MÜKERRİRLERE VE BAZI SUÇ FAİLLERİNE ÖZGÜ İNFAZ REJİMİ VE DENETİMLİ

Mükerrirler hakkında verilen denetimli serbestlik tedbiri; salıverilme sonrası hükümlünün, toplum içinde denetim ve takibinin yapılarak iyileştirilmesi ve topluma yeniden kazandırılması ile yeniden suç işleme riskinin azaltılmasına ...

7 Ağustos 2019 Saat: 20:25
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.358 kez okunmuştur

MÜKERRİRLERE VE BAZI SUÇ FAİLLERİNE ÖZGÜ İNFAZ REJİMİ VE DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİ (CGTİHK 108/4)
MÜKERRİRLERE VE BAZI SUÇ FAİLLERİNE ÖZGÜ İNFAZ REJİMİ VE DENETİMLİ

18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenilk Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 108'inci maddesine eklenen dokuzuncu fıkrada; 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 102'nci maddesinin ikinci fıkrasından tanımlanan cinsel saldırı suçundan, 103'üncü maddesinde tanımlanan çocukların cinsel istismarı suçundan, 104'üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında tanımlanan reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar hakkında, koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde infaz hakimi tarafından yükümlülük belirlenebileceği hükmü düzenlenmiştir. Bu karar türü tarafından yükümlülük belirlenebileceği hükmü düzenlenmiştir. Bu karar türü kapsamında hakkında yükümlülük belirlenen yükümlülerin toplum içindeki denetim ve takibi de denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirilir. 5275 sayılı Kanunun 108'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan yönetmelikle düzenlenecektir.

Bu tür kararlar, hapis cezasının infazından önce müdürlüğe gönderilirse; kararın 5237 sayılı Kanunun 58'inci maddesinin altıncı fıkrası ile 5275 sayılı Kanunun 10'inci maddesinin dördüncü fıkrası gereğince hapis cezasının tamamen infazından sonra gönderilmesi için muhabere kaydı yapılarak dosya kapatılır ve hak ederek tahliye tarihini müteakiben müdürlüğe gönderilmesi için bağlı bulunulan Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir.

Salıverilme sonra mükerrir hükümlü hakkında verilen denetimli serbestlik tedbirine ilişkin (58/6 mülga) kararda, denetimli serbestlik tedbirinin süresinin belirtilmemesi durumunda, muhabere kayıt yapılır ve 108/4 maddesi gereğince tedbirin süresinin belirlenerek müdürlüğe gönderilmesi için ilgili mahkemeye iletilmek üzere bağlı bulunulan Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir. Dosya incelendiğinde yukarıda belirtilen hususlar söz konusu değilse yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe başvurması için tebligat çıkarılır. Tebligatta, yükümlünün belirtilen süre içinde başvurmaması halinde durumun mahkemeye ve/veya infaz hakimliğine bildirileceği ifadesine yer verilir.

CGTİHK 108/4, 6 kararlarında; usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde kayıt kapatılmaz; dosya değerlendirme planlama bürosuna aktarılmaksızın infaz bürosuna tevzi edilir. CGTİHK 108/9 kararlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan yönetmelikle düzenlenecektir.

Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir, yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edelir. Kayıp işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yükümlüye hakkındaki kararın türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri, ihlal durumları ve bunun sonuçlarını içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.

Yükümlü büroya geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır; kararın içeriğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda ayrıca, yükümlünün denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile risk ve ihtiyaçların tespit edilmesi aşamasında belirlenen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün vaka sorumlusu ile görüşme tarihleri ayda bir olmak üzere müdürlüğe geleceği tarihlerle aynı zamanda verilir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 96/7 maddesi gereğince "Mükerrirlere özgü infaz rejimi kapsamında hükümlü hakkında belirlenen denetimli serbestlik tedbiri denetim planının hazırlanmasıyla başlar, mahkemece belirtilen sürenin tamamlanması ile sona erer."

Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuru ve/veya değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imzalamamanın yükümlülükten muafiyet anlamına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.

Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir. Yükümlünün yükümlülüklerinin neler olduğu hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.

Yükümlünün dosyası vaka sorumlusuna tevzi edilir; yükümlü, infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı, hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.

Yükümlünün tebligatta belirtilen süre içerisinde başvuruda bulunmaması halinde yükümlü, müdürlüğe gelmesi konusunda uyarılır.

Yükümlü infaz bürosuna geldiğinde vaka sorumlusu, yükümlüye denetim planının uygulanması, yükümlülükleri, hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirir.

Mükerrir hükümlü hakkında hakim tarafından 5275 sayılı Kanunun 108'inci maddeleri gereğince belirlenen denetim süresi içerisinde yükümlülük verilmemiş ise denetim süresi içerisinde hapis cezasını gerektiren bir suç işleyen mükerrir hükümlü hakkında da infaz hakiminden hükümlünün disiplin hapsine tabi tutulması istenir.

Mükerrir hükümlüler hakkında hakim tarafından 5275 sayılı Kanun'un 108'inci maddeleri gereğince belirlenen denetim süresi içerisinde yükümlülük verilmemiş ise Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin 96'ncı maddesinde belirtilen rehberlik çalışmalarına katılma yükümlülüğünün denetimli serbestlik müdürlüğünce uygulanması ve bu yükümlülüğe uymama halinde hükümlü hakkında aynı maddenin beşinci fıkrası (... denetim planında belirlenen programlara katılmaması halinde; hükümlü, müdürlüğe gelmesi ve yükümlülüğe uyması konusunda uyarılır. Uyarıya rağmen hükümlünün yükümlülüğünün gereklerini yerine getirmemesi halinde ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ya da gönüllü kişilerle iş birliği içerisinde hükümlünün topluma yeniden kazandırılmasına, toplum içinde denetim ve takibine devam edilir.) uyarınca işlem yapılır; ayrıca infaz hakiminden hükümlünün disiplin hapsine tabi tutulması istenmez.

5275 sayılı Kanun'un 108'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan yönetmelikle düzenlenecektir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız