Makaleler

DENETİMLİ SERBESTLİK İHLALİ VE İNFAZ DOSYASININ KAPATILMASI

Denetimli Serbestlik altındaki hükümlülerin hangi halde infazı yanar? Denetimli Serbestlik sürecinde kaç kez ihlal hakkı vardır? Bu makalede bunu inceleyeceğiz.

17 Kasım 2021 Saat: 09:03
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 56.762 kez okunmuştur

DENETİMLİ SERBESTLİK İHLALİNDE YAPILAN İŞLEMLER
DENETİMLİ SERBESTLİK İHLALİ VE İNFAZ DOSYASININ KAPATILMASI

Yükümlülerin uyarılması

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin 44. Maddesi  gereğince; 

(1) Denetimli Serbestlik yükümlüleri, denetimli serbestlik müdürlüğünce uyulması gereken kurallar ile karara uygun olarak hazırlanan programa ve denetimli serbestlik personelinin bu kapsamdaki uyarı ve çağrılarına uyulmaması yükümlülüğün ihlali sayılır.   Bu durumda vaka sorumlusunun teklifi üzerine yükümlü, komisyon tarafındanUYARILIR. Veya yasada bulunan hâllerde komisyonun önerisi üzerine infaz hâkimi tarafındanuyarılır.

(2) Uyarı kısa sürede bir yazı ile hükümlüye tebliğ edilir. Eğer gerekliyse hükümlü, müdürlüğe davet edilerek yükümlülüklerine ilişkin bilgillendirmeler ve ihlalin sonuçları hakkında vaka sorumlusu tarafından kendisine sözlü olarak da açıklanabilir. Hükümlülünün gelmemesi durumunda ise  önceden yapılmış olan yazılı uyarı yeterli kabul edilir.

(3) Denetimli serbestlik infazı başladığında, bir yıl içerisinde haklı bir mazereti olmaksızın veya kasıtlı olarak üç defa ihlal edilmesi durumunda bu yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır. Hükümlünün 2. KEZ YAZILI OLARAK UYARILMASININ  ardından bir yıl içerisinde 3. KEZ İHLALİN tespit edilmesi halinde dosyanın kapatılması ile ilgili süreç başlatılır. Hükümlüler arasında bu duruma infazın yanması denmektedir. Yani bir hükümlünün yılda 2 ihlal hakkı bulunmaktadır. BİR YIL İÇİNDE 3. KEZ İHLAL ETTİĞİNDE YÜKÜMLÜNÜN İNFAZI YANAR. 

Devamı aşağıda...

Suça sürüklenen çocuklar (18 yaşından küçük çocuklar) ve infazına başlandığı tarihte çocuk olup denetimli serbestlik müdürlüğündeki infaz sürecinde on sekiz yaşını dolduranlar ise yükümlünün bir yıl içerisinde 3. KEZ İHLAL HAKKI BULUNMAKTADIR. Eğer bir yıl içinde 4. KEZ İHLAL EDERSE dosyanın kapatılması ile ilgili süreç başlatılır. Yani bir çocuk yükümlünün yılda 3 ihlal hakkı bulunmaktadır. BİR YIL İÇİNDE 4. KEZ İHLAL ETTİĞİNDE ÇOCUK YÜKÜMLÜNÜN İNFAZI YANAR. 

(4) Suça sürüklenen çocuklar ve denetimli serbestlik kararının infazına başlandığı tarihte çocuk olup infaz sürecinde on sekiz yaşını dolduran çocuk yükümlüler dördüncü kez, yetişkin hükümlülerde ise üçüncü kez ihlal durumunun tespit edilmesi halinde tekrar bir uyarının yapılmayacağı ve  dosyanın direk kapatılması ile ilgili dosyanın ilgili yargı merciine gönderileceği yükümlüye ihtar edilir.

(5) Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bazı durumlarda yükümlünün uyarılması infaz hakimliği tarafından yapılmasını ister. Bazı ihlal durumlarda da denetimli serbestlik müdürlüğü içinde bulunan komisyon tarafından yapılmasına karar verilir.

(6) Adli kontrol tedbirlerinin infazında yükümlü, haklı bir mazereti olmaksızın ve kasıtlı-bilerek ihlal eden şüpheli veya sanık uyarılmaz. İhlal durumları hakkında ilgili yargı merciine derhal haber verir. Ancak yükümlünün ihlaline ilişkin varsa mazereti (hastane raporu, trafik kazası, düğün, yakın cenazesi vb)  komisyon tarafından değerlendirilir.

Suça sürüklenen çocukların adli kontrol tedbirini ihlal etmeleri durumunda yargı merciine bildirilir.  Farklı olarak çocuklar hakkında denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında yargı merciine yapılan bildirimde; iyileştirme çalışmalarına ve çocuğun ilgili çalışmalara katılım durumu hakkında bilgi verilir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız