Makaleler

DENETİMLİ SERBESTLİK KARARLARINA İTİRAZ VE ŞİKAYET

Denetimli Serbestlik yükümlüleri müdürlükte yapılan işlemlere nasıl şikayette bulunur. Denetimli Serbestlik yükümlüleri haklarını nasıl aramaları gerekmektedir. Nerelere başvurmaları gerekmektedir? Bu makalemizde bunları anlatacağız

18 Kasım 2021 Saat: 09:04
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 26.453 kez okunmuştur

DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜĞÜ KARARINA İTİRAZ
DENETİMLİ SERBESTLİK KARARLARINA İTİRAZ VE ŞİKAYET

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde infaz gören yükümlüler için önemli bir yazı olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü denetimli serbestlikte infaz esnasında bazı hatalar veya yanlış işlemler olabilmektedir. Bu hatalı veya yanlış işlemlerde hükümlüler haklı olduğu hallerde yapması gereken bazı işlemler vardır. Hakkını arayamayan hükümlü veya yükümlü zor durumda kalabilmekte hatta tekrar cezaevine girmesine neden olan sonuç doğurabilmektedir. Her şeyden önce denetimli serbestlik yükümlülerinin kendi haklarını iyi bilmesi gerekmektedir. Örneğin bir hükümlü yılda 2 ihlal hakkı bulunmaktadır. Çocuk hükümlüler ise yılda 3 ihlal bulunmaktadır. Tüm işlemlerle ilgili de denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından yükümlüye tebliğ yapılmak zorundadır. Diğer taraftan bazı ihlaller haklı bir mazerete de dayabilmektedir. Örneğin hasta olduğu için raporlu olunabilmekte, trafik kazası sonucu veya başka mücbir sebeplerden dolayı denetimli serbestlik programına katılınamamaktadır. İşte bu durumda denetimli serbestlik yükümlüleri ne yapması gerektiğini anlatan çok önemli bir yazıdır. 

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin 48. maddede bu konu şöyle anlatılmaktadır. 

Şikâyet ve itiraz

 (1) Hükümlüler veya yükümlüler, infaz hizmetlerinin yürütülmesi sırasında müdürlükçe hazırlanan denetim planları ve raporları ile müdürlükçe yapılan uyarılar gibi işlemler için denetimli serbestlik müdürlüğe itirazda ya da infaz hâkimliğine şikâyette bulunabilirler.

(2) Yükümlü veya hükümlü, bu itiraz ve şikayetleri hakkındaki işlem ve eylemleri öğrendiği tarihten itibaren on beş gün, her halde işlem ve eylemlerin yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içinde şikâyet yoluyla infaz hâkimliğine başvurabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şikayetler infaz hakimliğine yapılması gerektiğidir. İtirazlar Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne yapılır. 

(3) Şikâyet, dilekçe ile doğrudan infaz hâkimliğine yapılabileceği gibi; Savcılığa veya denetimli serbestlik müdürlüğüne de yapılabilir. Çünkü itiraz veya şikayetler denetimli serbestlik müdürlüğüne yapıldığında denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından hemen ve en geç üç gün içinde infaz hâkimliğine gönderilir. Yazı ile şikayet veya itiraz yapmak istenmiyorsa sözlü şikayet veya itiraz da yapılabilir. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü veya İnfaz Hakimliği sözlü yapılan şikâyetler, tutanağa bağlanır ve tutanağın bir sureti başvurana verilir.

(4) Şikâyet yoluna başvurulması durumunda haklı görüldüğünüz anda infaz hâkimi giderilmesi güç veya imkânsız sonuçların doğmaması için işlem veya faaliyetin ertelenmesine veya durdurulmasına karar verebilir.

(5) Müdürlük işlemlerine karşı yapılan itirazlar komisyon tarafından değerlendirilir. Bu kararda en geç 1 hafta içinde verilmektedir. Eğer denetimli serbestlik komisyonunun kararının doğru olduğuna veya mazeretinizin kabul edilmediğini düşünüyorsanız, itirazı bir üst mercii olan infaz hakimliğine taşıyınız. Kararlara karşı infaz hâkimliğine şikâyette bulunulabilir. Müdürlük işlemlerine kararlarına yapılan itirazlar şikâyetteki usullere tabidir.

(6) Yükümlü itiraz veya şikayetinde mazeretine konu olan bir belge sunması halinde çok daha lehine karar verilebileceğini unutmamalıdır. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız