Makaleler

Adli Kontrol Tedbirlerinin Yerine Getirilmesinde Genel Hususlar

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 56 ve 57'nci maddelerinde adli kontrol tedbirleri ve bu tedbirlerin yerine getirilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

7 Ağustos 2019 Saat: 20:33
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.213 kez okunmuştur

Adli Kontrol Tedbirlerinin Yerine Getirilmesinde Genel Hususlar
Adli Kontrol Tedbirlerinin Yerine Getirilmesinde Genel Hususlar

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 40/2, a maddesine göre "Adli kontrol tedbirine ilişkin karar verilen yükümlülerin müdürlüğe başvurması istenmez" denilmektedir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 35/7 maddesine göre "Adli kontrol tedbirlerinin yerine getirilmesinde, şüpheli veya sanık hakkında risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılmaz, denetim planı hazırlanmaz. Yine aynı yönetmeliğinin 35/7 maddesi gereğince "Adli kontrol kararı verilen yükümlülere yükümlülükleri ile uyması gereken kuralları ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu tebliğ edilir. Bu form denetim planı yerine geçer" denilmektedir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 43/7 maddesine göre "Haklarında adli kontrol tedbiri verilen şüpheli veya sanıkların izin ya da başka denetimli serbestlik müdürlüğüne nakil talepleri değerlendirilmek üzere ilgili Cumhuriyet savcılığına veya mahkemeye gönderilir" denilmektedir.

Yine aynı yönetmeliğinin "Adli kontrol tedbirlerinin infazında tedbir kararının gereklerini mazeretli olmaksızın ve kasıtlı bir şekilde ihlal eden şüpheli veya sanık uyarılmaz, varsa mazereti komisyon tarafından değerlendirilir. Tebligata rağmen mazereti olmaksızın ve kasıtlı olarak adli kontrol dedbirinin gereklerini yerine getirmeyen, tedrbirin infazına başlandıktan sonra tedbirin gereklerini yerine getirmeye devam etmeyen veya tedbiri ihlal eden şüpheli veya sanık uyarılmaksızın hakkında karar verilmesi için dosya Cumhuriyet başsavcılığına veya mahkemesine gönderilir." 44/6 ve 57/2.

İhlal tespiti halinde uyarı yapılmaksızın, yükümlü hakkında karar verilmesi için dosya Cumhuriyet başsavcılığına veya mahkemesine gönderildiğinde ayrıca adli kontrol tedbirinin türüne (109/3-j, 109/3-l, ...) göre yükümlünün kaçma, mağdura/topluma zarar verme ihtimalinin bulunması halinde durumun aciliyeti ile ilgili olarak savcılığı derhal bildirimde bulunulması gerekir.

Denetimli serbestlik hizmetleri yönetmeliğinin 57/3 maddesine göre "suça sürüklenen çocuklara yönelik adli kontrol kararlarının infazında çocuğun ailesi veya sosyal çevresi ile iş birliği yapılmasının gerekli olması halinde her aşamada özel hayatın gizliliğine dikkat edilir ve çocuğun ifşa olmaması için gerekli önlemler alınır" ifadesi geçmektedir.

Yine yönetmelik maddesinin devamında " Haklarında DSHY 56'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan yurt dışına çıkamamak, konutu terk etmemek, belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek ve belirlenen yer veya bölgilere gitmemek ya da ancak bazı yerlere gidebilmek tedbirine karar verilen şüpheli veya sanıkların toplum içinde izlenmesi, denetim ve takibi elektronik izleme yöntemiyle yerine getirilebilir." denilmektedir.

Yükümlünün, müşteki, müşteki şüpheli, mağdur, katılan vb. şahıslara yaklaşmaması tedbirlerinde, yükümlü tarafından gelebilecek tehlikelere karşı zamanında müdahale edilebilmesini sağlamak amacıyla ilgili tarafa (mağdur/müşteki/..) yükümlü hakkında verilen kararı ve kararın aleyhinde bir durumla karşılaşması, kendisini tehlike altında hissetmesi vb. durumunda doğrudan irtibata geçebileceği kurum/kişilerle ilgili irtibat numaralarını içeren "mağdur/müşteki Bilgilendirme Formu" hazırlanarak ilgili tarafa tebliğ edilir. Muhtemel herhangi bir olumsuz durumda da ilgili birimlere haber verilmesi ve gereğinin derhal yapılması gerekmektedir.

ÖRNEK: Mağdur/Müşteki Bilgilendirme Formu

Sayın ....

Mağdur sıfatında bulunduğunuz ...................Mahkemesi tarafından görülen davada; şüpheli ................. hakkında, ilgili mahkemesinin ....tarih ve ........sorgu sayılı kararıyla 5271 sayılı CMK'nın 109/3-l maddesi uyarınca "ikamet ve işyeri adresinize 100 metreden fazla yaklaşamama, şüphelinin mağdur ile yolda veya herhangi bir yerde karışlatığında mağdura 50 metreden fazla yaklaşamama" kararı verilmiştir. Söz konusu bu adli kontrol kararının infazı, denetimi ve takibi ............Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce, kolluk birimleri ile işbirliği halinde yapılmaktadır. Bu nedenle şüpheli ............... yukarıda belirtilen adli kontrol tedbiri kararına uymadığı katdirde Polis 155, Jandarma 156 ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü (Adres.................. Ayrıntılı bilgi için irtibat tel: (..)................Dahili Cep Tel....................) ile irtibata geçebileceğiniz hususu tebliğ olunur. ..../...../2023

Sulh Ceza hakimi veya mahkeme tarafından "soruşturma sonucuna kadar", mahkemece savunması alınıncaya kadar" vb. süreli adli kontrol kararı verilmesi halinde ilgili adli mercie adli kontrol kararının akıbeti düzenli olarak sorulmalıdır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız