Makaleler

ÇOCUĞUN DENETİM ALTINA ALINMASI (ÇKK; 5, 36)

DSHY 76/1 maddesi gereğince "Haklarında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri kapsamında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı" yerine nasıl getirilir?

7 Ağustos 2019 Saat: 17:18
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.481 kez okunmuştur

ÇOCUĞUN DENETİM ALTINA ALINMASI (ÇKK; 5, 36)
ÇOCUĞUN DENETİM ALTINA ALINMASI (ÇKK; 5, 36)

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 76/1 maddesi gereğince "Haklarında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri kapsamında koruyucu ve destekleyici tedbir kararı, kamu davasının ertelenmesi kararı, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunun 36 ncı maddesi gereğince denetim altına alınan suça sürüklenen çocukların, toplum içinde denetimi, takibi ve iyileştirilmesine yönelik rehberlik çalışmaları, denetimli serbestlik müdürlüklerince ilgili kurumlarla işbirliği içinde yerine getirilir" denilmektedir.

Dosya, kayıt kabul bürosuna geldiğinde yükümlünün bilgileri kontrol edilir. Yükümlünün on sekiz yaşından büyük olduğunun belirlenmesi halinde kararın infazı ile ilgili olarak görüş sorulmak üzere dosya mahkemesine gönderilir.

Yükümlünün on sekiz yaşının altında (on sekiz yaşını doldurmamış) olduğunun tespit edilmesi halinde kayıt yapılarak kanuni temsilcisine çocukla birlikte 10 gün içerisinde müdürlüğe başvurmaları için tebligat çıkarılır. Tebligatta çocuk ve kanuni temsilcisinin belirtilen süre içinde başvurmaması halinde mahkemeye bildirileceğine ilişkin ifade yazılır.

Usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen kanuni temsilcisinin çocuk yükümlü ile birlikte müdürlüğe başvurmaması halinde dosya kaydı kapatılmaz; dosya vaka sorumlusuna tevzi edilir, vaka sorumlusu tarafından durum mahkemesine bildirilir.

Çocuk yükümlünün kanuni temsilcisiyle birlikte 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir; çocuk yükümlü ve kanuni temsilcisinin adres ve iletişim bilgileri kayıt altına alınır. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, kanuni temsilcisi ve çocuk yükümlüye karar türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları ile kurallar, hak ve yükümlülükleri içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilirekek çocuk yükümlü ve kanuni temsilcisi değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzmana yönlendirilir.

Suça sürüklenen çocuk, büroya geldiğinde değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman tarafından çocuğun dosyası ile ilgili (mahkeme kararı, adli sicil kaydı, UYAP ekranları,...) inceleme yapılır. Dosya incelemesinin ardından uzman, çocuğun ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik görüşme yapar ve görüşme neticesinde kararın içeriğine uygun şekilde ve çocuk ile iş birliği içerisinde çocuğun ihtiyaçlarına uygun denetim planı hazırlar.

Denetim planı içeriğinde Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği'nin 37 nci maddesi gereğince eğitim ve iyileştirme çalışmalarına v çocuğun denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelere ilişkin bilgilere yer verilir.

Çocuğun katılması gereken seminer, program ve kurslar belirlenirken katılması öngörülen çalışmadaki çocukların yaş grubu, suçları, benzer sorun alanları vb. dikkate alınır. Çocuklar yetişkinlerle aynı grup içine dahil edilmez. Uygunbir çocuk müdahale programı olmaması durumunda bireysel görüşme yapılarak çalışmalara devam edilmesi planlanabilir.

Çocuk Koruma Kanunu'nun 36 maddesine göre verilen kararlarda infaz süreci denetim planının çocuk mahkemesi tarafından onaylandığı tarihten itibaren başlar; çocuğun on sekiz yaşını doldurduğu tarih (ÇKK 7/6) ya da tedbirden beklenen yararın elde edilmesi halinde denetim kaldırıldığı tarihte (ÇKK 40/1) sona erer. Plan hazırlanırken bu hususa dikkat edilmelidir. Yükümlünün dosyası, denetim planının hazırlandığı gün vaka sorumlusuna tevzi edilir.

Denetim planı, hazırlandığı tarihten itibaren üç gün içerisinde hakimin onayına sunulur. Denetim planı, çocuk hakimi tarafından onaylandıktan sonra kanuni temsilcisi ile birlikte çocuğa tebliğ edilir. Çocuk yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususlar içeren bilgilendirme formu verilir. Vaka sorumlusu, yükümlüye denetim planının uygulanması, yükümlülükleri ve hakları konusunda sözlü olarak bilgilendirir.

Yükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişmeler takip edilerek aylık ve üçer aylık sürelerle düzenlenen rapor mahkemesine gönderilir. Raporun eğitim ve iyileştirme kısmı uzman tarafından doldurulur. Vaka sorumlusu tarafından mahkemesine gönderilir.

Çocuğun programlara katılımı, denetimli serbestlik personeli ile işbirliği, sosyal uyumu ve davranış değişikliği konusunda gösterdiği çaba göz önünde bulundurularak, denetim kaltırılması gerekçeli bir raporla mahkemeden talep edilebilir. Üç ayda bir hazırlanan denetim raporunda denetim kaldırılması talebine ilişkin gerekçeler yazılarak da denetimin kaldırılması istenebilir.

Yükümlünün denetim planında belirlenen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına katılmaması veya çalışmaları reddetmesi halinde, durum raporda belirtilerek kararı veren hakime bildirilir. Dosya kapatılmaz. Bu durumda ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ya da gönüllü kişilerle iş birliği içerisinde suça sürüklenen çocuğun toplum içinde denetim ve takibine devam edilir.

Çocuk Koruma Kanunu'nun 36. maddesine göre verilen kararlarda infaz süreci, çocuğun on sekiz yaşını doldurduğu tarih (ÇKK 7/6) ya da tedbirden beklenen yararın elde edilmesi halinde denetimin kaldırıldığı tarihte (ÇKK 40/1) sona erer. İnfazın sona ermesi halinde kayıt kapatılarak dosya, ilgili çocuk mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız