Makaleler

Çocuk ve Genç Hükümlüler

Denetimli Serbestlik Sisteminde Suça Sürüklenen Çocuk, Suça Sürüklenen Çocuk, Genç Hükümlüler, Denetim Altında Bulunan Gençler, Denetim Altındaki Çocuk Yükümlüler ve Denetimli Serbestlik için bulunan çocuk ve genç hükümlüler

6 Ağustos 2019 Saat: 17:23
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.767 kez okunmuştur

Denetimli Serbestlikte Çocuk ve Genç Hükümlüler
Çocuk ve Genç Hükümlüler

Denetimli Serbestlik Sisteminde Suça Sürüklenen Çocuk, Suça Sürüklenen Çocuk, Genç Hükümlüler, Denetim Altında Bulunan Gençler, Denetim Altındaki Çocuk Yükümlüler ve Denetimli Serbestlik için bulunan çocuk ve genç hükümlüler ile ilgili son dakika güncel haberleri makalemizde bulabilirsiniz.

Konu başlığımız Denetimli Serbestlikte Çocuk olsada Çocuk Koruma Kanunu'nun kabul edilmesiyle yani 5395 Sayılı Kanunun 2005 tarihinde yürürlüğe girmesiyle suç işleyen çocuklarla ilgili çalışmalar daha profesyonel bir hal almıştır. Toplumumuzda çocuk ve gençler birey olarak kabul edilmiştir.

“Artık suç işleyen çocuklara Suça Sürüklenen Çocuk denilerek çocuğun masumiyetine vurgu yapılmıştır. Çocukları suça sürükleyen etmenlerin başında bazen aileden bazen de çevresinden kaynaklı olabileceğini unutmayalım.”

Çocuk suçluluğu çok geniş bir kavgam. Bu hususta hukukçulardan çok bilim insanlarının çalışması gerekli olduğunu düşünüyoruz. Biz bilişsel psikolojiden çok denetimli serbestlikte çocuk ve genç hükümlülere yoğunlaşmayı uygun görüyoruz

Denetimli Serbestlikte Suça Sürüklenen Çocuk

Denetimli Serbestlik Yönetmeliğinin belki de en önemli ilke olarak saydığı maddelerden çocuğun yüksek yararıdır. Çünkü yetişkin ve çocuklar hakkında yürütülecek işlemler ayrı ayrı yapılır ve çocukların yüksek yararının korunmasına özen gösterilir. denmektedir. Geleceğimizin çocuk ve gençler üzerinde oluştuğunun idrak edilmesi için önem gösterilmektedir.

Yine Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü'de Türkiye'de suça sürüklenen çocuklar ile ilgili gerekli politikaların oluşmasında önemli çalışmalar yapmaktadır. Yine aynı yönetmelikte çocuk hizmetleri gibi özel infaz birimleri oluşturabilir. denilerek çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması gereken ne varsa hiçbir kurumun önünde engel oluşturmasın anlamına gelmektedir. Her ne kadar çocuk ve genç su işlesede rehabilite edilmesi için kamu çalışması yaptırırken dahi çocuk/yetişkin ayrımı da dikkate alınarak çalıştırılabilecek yükümlü sayısı, iş yerinin yükümlüye veya çocuğa iş güvenliği ve sağlığı ile işin yapılması için gerekli olan araç ve gereçleri sağlayacağı, işveren ve diğer çalışanlar tarafından yükümlünün insan haklarına ve kişilik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin talimatını yine aynı yönetmelik vermektedir. Diğer taraftan denetimli serbestlik hizmetleri yönetmeliğinde çocuğun bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişimi ile eğitimine engel olmayacak ve destekleyecek şekilde belirlenir. On sekiz yaşını tamamlayıncaya kadar çalışılan her iki saat bir gün sayılır. Bu şartların sağlanamaması halinde çocuk hakkında verilen bu yaptırımın değiştirilmesi mahkemesinden istenebilir. Gördünüz değil mi? Çocuklar ve gençlerimize hukuk sistemimiz ne kadar ciddi eğiliyor. Bu maddeleri bir kuyumcu titizliği ile işleyen koyun koyunculara ve emeği geçenlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Sadece bununla da kalınmıyor, çocuk veya genç suç işlese de dahi çocuğun ailesi veya sosyal çevresi ile iş birliği yapılmasının gerekli olması halinde her aşamada özel hayatın gizliliğine dikkat edilir ve çocuğun ifşa olmaması için gerekli önlemler alınır. maddesiyle de işin ne kadar ciddi yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. Denetimli Serbestlikte çocuk genç hükümlülere eğitim tedbiri uygulanırken de aynı yönetmelikte çocuk ve gençlerin eğitimlerine, fiziksel ve duygusal gelişimlerine engel olmayacak şekilde yerine getirilir. cümlesi çok manidardır. Yani nasıl olsa eğitim burada çocuğa ne zarar verir dememek lazımdır. Çünkü madde kullanan yetişkine verilen SAMBA programı çocuğa da uygulanmış olsa belki de çocukta merak uyandıracağı için eğitim tehlikeli bir hal alacaktır. Bu yüzden işte Genç Samba diye bir program mevcuttur. eğer çocuk henüz on iki yaşını doldurmamışsa hiçbir şekilde ceza infaz kurumunda suçun cezası infaz ettirilemez. Onun yerine aile sosyal politikalar kurumlarınca gerekli hizmetler yürütülecektir. Bu tip koruyucu ve destekleyici eğitimler her zaman önemli ihtiyacı karşılamaktadır.

Ayrıca denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazı yerine getirilirken yani İnfaz Kanunun 105/A maddesinden faydalanan çocuk veya genç hükümlüler yönetmeliğin 84. maddesine göre on sekiz yaşından küçük suça sürüklenen çocuklara kamu yararı ücretsiz çalıştırma yapılmaz denmektedir. Çocuğun veya gencin psikolojik sıkıntı yaşanmaması için alınacak tedbirler sadece bunlarla kalmıyor. Genç veya çocuk suç işlese dahi çocuğun korunma ve destek ihtiyacının olması veya sonradan böyle bir ihtiyacın ortaya çıkması halinde müdürlük, korunma ve desteğe ihtiyacı olan çocuğu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne ihbar etmekle yükümlüdür. Çocuğun korunma ve destek ihtiyacına ilişkin tespitler, ihbar yazısında açıkça belirtilir. burada ileride çıkabilecek her türlü problemin önüne geçilmesine dikkat ediliyor.

Bu çalışmalar yeterli mi? Elbetteki geliştirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü gençlerimiz ve çocuklarımızın omuzları üzerinde ancak muassır medeniyetlere ulaşabiliriz. Denetimli Serbestlikte Çocuk ve Gençler ne kadar çabuk topluma kazandırılırsa ne kadar çabuk topluma ayak uydurursa toplumun korunması açısından da önemli bir hizmet verilmiş olacağını anlıyoruz. Denetim planlarının geliştirilmesi ve çocuklara özel planlar olarak özelleştirilmesi yönünde bazı görüşleri duyuyoruz. Yani uça sürüklenen çocukların ve gençler için hizmet alanları geliştirmeli toplumumuzun tüm kesiminin de bu hususta hassas olup çalışmalara destek olması yönünde gayret de bulunması gerektiğinin farkındayız.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız