Makaleler

TEDAVİ İÇİN SEVK İŞLEMLERİ (DENETİMLİ SERBESTLİK)

Hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 191/3 maddesi uyarınca tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen yükümlü, müdürlüğe müracaat ettiğinde kayut kabul bürosunca infaz bürosuna yönlendirilir.

7 Ağustos 2019 Saat: 22:36
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 3.763 kez okunmuştur

TEDAVİ İÇİN SEVK İŞLEMLERİ (DENETİMLİ SERBESTLİK)
TEDAVİ İÇİN SEVK İŞLEMLERİ (DENETİMLİ SERBESTLİK)

Hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 191/3 maddesi uyarınca tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen yükümlü, müdürlüğe müracaat ettiğinde kayut kabul bürosunca infaz bürosuna yönlendirilir. Vaka sorumlusu, tedavi tedbirinin yerine getirilmesi için aynı gün ilgili kuruma sevk işlemlerini başlatır. Hastane sevk yazısı elden teslim edilerek yükümlünün 5 iş günü içerisinde ilgili sağlık kurumuna başvurması istenir. Aynı zamanda sevk evrakının bir sureti, ilgili sağlık kuruluşuna gönderilir. Bir sureti dosya içerisinde muhafaza edilir. Sağlık kuruluşuna yazılan yazıda yükümlünün; 5 iş günü içerisinde sağlık kuruluşuna başvurmaması halinde müdürlüğe bilgi verilmesi, tedavi programına uyum göstermesi halinde tedavi bitiminde tedavinin sona erdiğinin yükümlüye tebliğ edilmesi ve düzenlenen raporun müdürlüğe gönderilmesi, tedavi programına uymadığı takdirde herhangi bir yazı beklemeksizin derhal (faks vb.yoluyla) müdürlüğe bildirilmesi gerektiği hususlarına yer verilir.

Hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109/3-e maddesi uyarınca "tedavi veya muayene tedbirlerine tabi olmak ve bunları kabul etmek" adı altında adli kontrol tedbiri verilen yükümlüye gönderilen bilgilendirme formu ve sevk evrakını içeren tebligatın tebliğinden sonra, vaka sorumlusu tarafından derhal ilgili sağlık kurumuna yazı yazılarak; yükümlünün sağlık kuruluşuna başvurup başvurmadığının müdürlüğe bildirilmesi, süreç içerisinde yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde derhal müdürlüğe bildirilmesi, tedavisi sona erdiği takdirde müdürlüğe bilgi verilmesi, mazereti bulunması halinde evrakıyla birlikte müdürlüğe yönlendirilmesi istenir.

Mahkeme tarafından tedaviye ilişkin verilen diğer kararlarda da (CGTİHK 108/9,...) yükümlünün infaz bürosuna geldiği gün vaka sorumlusu sevk işlemlerini başlatır ve yükümlünün 5 iş günü içerisinde tedavi için ilgili kuruma başvurmasını ister. İlgili sağlık kuruluşuna yazılan yazıda, müdürlüğe iletilmesi beklenen hususlara yer verilir. Sonraki süreçte, ilgili kararın türüne göre yapılması gerekn işlemler uygulanır.

Hakkında Araştırma ve Değerlendirme Formu (ARDEF) doldurularak risk ve ihtiyaçları belirlenen yükümlüye ait ARDEF sonuç kısmında ya da bireysel görüşmeler sırasında ruhsal destek ve psikiyatrik ihtiyacının tespiti nedeniyle yükümlünün psikiyatri polikliniğine sevk edilmesi gerektiğin, vaka sorumlusu aynı gün sevk işlemlerini başlatır. Yükümlüden 5 iş günü içerisinde tedavi için ilgili kuruma başvurması ister. Sevk yazısında tedavinin olumlu ya da olumsuz sonuçlandığına ilişkin nihai raporun müdürlüğe iletilmesi istenir. Bu kapsamda yapılan sevk işlemi esasen yükümlülük değil, bir tür yönlendirmedir. Bu nedenle yükümlü, ilgili sağlık kuruluşuna başvurmayacak veya tedavi programına uymayacak olursa bu durum ihlal olarak değerlendirilmez. Yükümlü hakkında sağlık kurumu tarafından ağır psikolojik rahatsızlığı olduğuna dair rapor düzenlenmesi halinde; komisyondan denetim planının yeniden hazırlanması talebinde bulunur.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız