Makaleler

Denetimli Serbestliğin Ülke Ekonomisine Katkısı

Denetimli Serbestlik Sisteminin Ülkemize Maddi Katkısı Ne Kadardır? Denetimli Serbestlik Cezaevlerine Göre Daha Az Maliyetli Mi? Denetimli Serbestlik Cezaevlerine Alternatif Mi? Mevcut Haliyle Denetimli Serbestlik Sisteminin Ülkemize Faydaları

6 Ağustos 2019 Saat: 18:45
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.262 kez okunmuştur

Denetimli Serbestliğin Ülke Ekonomisine Katkısı Ne Kadar?
Denetimli Serbestliğin Ülke Ekonomisine Katkısı

Denetimli Serbestlik Sisteminin Ülkemize Maddi Katkısı Ne Kadardır? Denetimli Serbestlik Cezaevlerine Göre Daha Az Maliyetli Mi? Denetimli Serbestlik Cezaevlerine Alternatif Mi? Mevcut Haliyle Denetimli Serbestlik Sisteminin Ülkemize Faydaları hakkında son dakika haberlerini burada sizlere paylaşmaya çalışacağız.

Bu makale birçok gazete haberlerinin derlenip bir ortalaması yapıldıktan sonra yapılmaya çalışılmıştır. Çünkü bir mahkumun cezaevinde bulunduğu süre zarfında devlete maliyeti çok farklılık arzetmektedir. Örneğin bir gazete haberinde bir mahkumun yıllık devlete maliyeti 14.500 dolar gibi bir miktar yazmış bunu dikkate alamayacağız bile. http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/300336-1-mahkumun-maliyeti-kisi-basi-milli-gelirden-fazlaWelcome Çünkü bir kişinin aylık devlete yaklaşık 6 bin TL yi geçmektedir. Dolar bazlı günlük maliyet hesaplandığında günümüze göre maliyet200 TL civarlarına tekabül etmektedir. Sanırım bu haber yapıldığında dolar kuru bu kadar yükselmemişti diyelim. Eski bir haber olduğu için buna itibar etmiyoruz.

2015 yılında yapılan gazete haberlerinde bir hükümlünün devlete günlük maliyeti 55 TL olduğundan bahsetmektedir. http://kozmopolitik.com.tr/haberler/cezaevinde-bulunan-mahkumlarin-bir-aylik-maliyeti-313-milyon-24122015.html O dönemde cezaevlerinin nüfusu da yaklaşık 190 bin civarında olduğu hatırlatılmaktadır.

Yine başka bir habere göre bir mahkumun devlete maliyetini yaklaşık günlük 78 TL olarak göstermektedir. O zaman ki ceza infaz kurumu doluluğunu da 224 bin civarında olduğundan bahsetmektedir. http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/813917/Cezaevi_nufusu_224_bin_oldu.html bu haberde 2017 yılına ait olduğu için bizim için pek kabul görmemektedir.

Peki biz bir hesap yapmak istesek gerçek verilere nasıl ulaşacağız. Şimdiden söyleyeyim gerçek verilere ulaşmamız mümkün değildir. Çünkü bu hususta Adalet Bakanlığı resmi bir açıklama yapmadan net birşey söylemek doğru olmaz. Ancak mantık yürüterek ortalama verilere ulaşabiliriz. Burada bizim amacımız bir kişinin devlete olan mali külfeti değil denetimli serbestliğin ceza infaz kurumlarına nazaran maddi faydasıdır. Böyle olunca hesaplamalar tabiki daha kolaylaşacaktır.

Yukarıdaki tablo da http://www.cte-ds.adalet.gov.tr/ istatistikler menüsünden faydalanılmıştır.

Bu tabloya bakıldığında 2018 yılında da gelen karar sayısı yaklaşık 650 bin civarında olacağı düşünülmektedir.

“Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlülerin ısınması, sabunu, havlusu, yemeği, hemen hemen her şeyi devlet tarafından karşılanıyor ” http://kozmopolitik.com.tr/haberler/cezaevinde-bulunan-mahkumlarin-bir-aylik-maliyeti-313-milyon-24122015.html dendiğine göre biz günlük maliyetinin ortalamasını gerçekçi olması için düşük tutalım. 2015 verisi olan 55 TL olarak hesaplayalım.

Eğer Denetimli Serbestlik Olmasaydı bu kişiler dışarda olmak yerine çoğunlukla ceza infaz kurumunda bulunmak zorunda kalacaklardı. Sırf 2018 yılında 650 bin civarında karar geldiğine göre bunların mükerrir olanlarını vb çıkaracak olursak günlük 500 bin kişi denetimli serbestlikten faydalanmış olduğunu kabul edelim.

Denetimli Serbestliğin Ülke Ekonomisine Mali Katkısı

Günlük

500 bin X 55 TL = 27 Milyon 500 bin TL

Aylık

27 Milyon 500 bin X 30 = 825 Milyon TL

Yıllık

825 Milyon X 12 = 9 Milyar 900 Milyon

Yukarıdaki hesaplarda hata olabilir. Bu resmi bir işlem kesinlikle değildir. Ancak denetimli serbestlik devleti yıllık neredeyse 10 milyar TL zarardan kurtarıyor diyebilir miyiz. Birde denetimli serbestlik kurumlarının kurulduğu günden bugüne kadar devlete maddi yönden katkısı ne kadar inanılmaz rakamlara ulaşacaktır.

Tabi unutmadan bir o kadar yükümlü kamu da ücretsiz olarak çalışıyor. Bunlar da eklendiğinde bu ülkeyi muassır medeniyetler seviyesine sanırım denetimli serbestlik kurumları çıkaracak desek çok mu abartmış oluruz :) Bu rakamlara ulaşırken yükümlülerin denetimli serbestlikte bulunduğu sürede ne kadar mali külfet oluşturduğunu düşünürsek personel masrafı ve donanım masraflarını çıkarsak sanırım 2 yıl boyunca bir hükümlünün masrafı bir top kağıttır. Onun fiyatını da bilenler yorumda yazsın:)

Devletimizin bu tip uygulamaları artırmasını canı gönülden istiyoruz. Bu gibi pratik çözümleri infazımızı modernleştirirken ayrıca mükerrir suçlu sayısını hızla düşürmekte bireyin topluma kazandırılmasını ise kolaylaştırmaktadır. Bu gibi uygulamaları ulaşımda, sağlıkta, eğitimde de formülize edersek ülke olarak kimse önümüzde duramaz.

Cezaevlerinde bulunan bir hükümlünün devlete maliyeti hesaplarken de tutuklu ve hükümlü sayısını resmi olmayan gazete haberlerine dayanarak orantıladığımızda ise 2017 de yayımlanan cezaevi nüfusunu alalım. http://www.furkanhaber.net/cezaevleri-doldu-tasti-224-bin-mahpus/14984/

Ceza İnfaz Kurumlarının Devlete Maliyeti

Günlük

225 bin X 55 TL = 12 Milyon 375 bin TL

Aylık

12 Milyon 375 bin X 30 = 371 Milyon 250 bin TL

Yıllık

371 Milyon 250 bin X 12 = 4 Milyar 455 Milyon TL

Tekrar ediyoruz. Yukarıdaki hesaplarda hata olabilir. Ve kesinlikle bir resmiyet ifade etmemektedir. Bu husustaki gerçek açıklamayı "bakanlık" kendi uhdesinde tutmaktadır. Son dakika başlığı altında çıkan genel af haberlerini malumunuz herkes takip etmektedir. Genel affın ülke ekonomisini kısa vadede tabiki olumlu etkisi olacaktır. O kadar kişinin bakım ve maişeti devletin üzerinden kalkacaktır. Ama bu rakamlara bakıldığında denetimli serbestlik kurumu hem vatandaş için hem de ülkemiz için ne kadar önemli bir hizmet icra etmektedir. Kimler bu sistemin kurulmasında, geliştirilmesinde ve hizmetinde yer aldıysa ölüp aramızdan ayrıldıysa "Allah rahmet eylesin" yaşanlara da "Allah selametlik versin". Bu sisteme hizmet eden herkesten Allah razı olsun. Çok duygu yüklü bir makale oldu biliyoruz :) Ama söz konusu vatansa gerisi teferruattır.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız