Makaleler

HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİ KARARI (CGTİHK 110/2)

HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİ KARARI (CGTİHK 110/2), Hapis cezasının konutta infazı; Kadın veya altmış beş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları altı ay, Yetmiş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları bir yıldır.

7 Ağustos 2019 Saat: 20:33
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.327 kez okunmuştur

HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİ KARARI (CGTİHK 110/2)
HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİ KARARI (CGTİHK 110/2)

Hapis cezasının konutta infazı;

  1. Kadın veya altmış beş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları altı ay,

  2. Yetmiş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları bir yıl,

  3. Yetmiş beş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları üç yıl,

veya daha az süreli hapis cezasının tamamının veya kalan kısmının belli şartlar altında mahkeme kararıyla konutta yerine getirilmesidir.

Hapis cezasının konutta çektirilmesi kararında hükümlüye tebligat yapılmaz (DSHY 40/6). Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından dosya infaz bürosuna tevzi edilir.

Dosya infaz bürosuna geldiğinde vaka sorumlusu tarafından, hapis cezasının konutta çektirilmesi kararının infazına ilişkin kuralların belirlenmesi için hükümlünün adresine gidilmesi üzere denetim bürosundan talepte bulunulur.

Hapis cezasının konutta infazına ilişkin kararın kaydedilmesinden itibaren on gün içerisinde denetim bürosunda görevli denetimli serbestlik memurunun hükümlünün konutunu incelemek üzere adresine gitmesi gerekir. Hükümlünün öncelikle mahkeme kararında belirtilen adresine, bu adreste bulunamaması halinde mernis adresine gidilir.

Hükümlünün bu adreslerde bulunamaması halinde denetim ekibi tarafından tutanak tutulur ve infaz bürosuna teslim edilir. Vaka sorumlusu tarafından dosya kapatma işlemi gerçekleştirilerek dosya ilgili ilamat bürosuna gönderilir.

Hükümlünün adresinde bulunması halinde sağlık, eğitim, ibadet gibi temel ihtiyaçları dikkate alınarak hükümlü ile iş birliği içerisinde uyması gereken kurallar (evden ayrılabileceği saatler ve bu sürede gideceği yerler hükümlüye sorulur ve buna ilişkin talep dilekçesi alınır) ile hükümlüyle iletişim sağlanacak iletişim araçları tespit edilir.

Denetim ekibi tarafından tespit edilen bilgilere ilişkin evraklar ve talep dilekçeleri vaka sorumlusuna teslim edilir.

Hükümlünün, denetim bürosunda görevli denetimli serbestlik memurunu tarafından bizzat evine gidilmek suretiyle denetlenmesi durumunda yapılan kontroller, denetim takip cetveli ile kayıt altına alınarak vaka sorumlusuna iletilir.

Vaka sorumlusu, denetim ekikibinin belirlediği kuralları dikkate alarak üç gün içerisinde bir planlama yapar ve komisyonun onayına sunar.

Konutta infazın ne şekilde yerine getirileceğini ve hükümlünün yükümlülükleri ile uyması gereken kuralları ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu, hükümlüye tebliğ edilmek üzere denetim bürosuna iletilir.

Cezanın konutta infazında, hükümlünün sağlık, eğitim, ibadet gibi temel ihtiyaçları dikkate alınır.

Hapis cezasının konutta infazında hükümlünün risk ve ihtiyaçları, kurallara uymadaki başarısı ve işbirliği dikkate alınarak

  • ilk altı ay için günde bir,

  • ikinci altı ay için günde iki,

  • üçüncü altı ay için günde üç,

  • On sekizinci aydan sonra günde dört,

saat süreyle evden ayrılmasına vaka sorumlusunun önerisi üzerine komisyon tarafından karar verilebilir.

Hükümlü, denetim bürosunda görevli denetimli serbestlik memuru veya kolluk tarafından bizzat eve gidilmek suretiyle kontrol edilebilir. Cezanın konutta çektirilmesine ilişkin kararların infazı, elektronik kelepçe kullanılması suretdiyle de yapılabilir. Yapılan kontroller kayıt altına alınarak vaka sorumlusuna iletilir.

Hükümlü, mazereti olmaksızın infaz süresince kararın yerine getirildiği konutu değiştiremez. Hükümlü, bir mazeret nedeniyle konutunu değiştirme talebini müdürlüğe yazılı olarak iletmek zorundadır. Vaka sorumlusu tarafından hükümlünün talebi komisyona sunulur. Komisyonun tarafından konutun değiştirilip değiştirelemeceğine karar verilir.

Hükümlünün acil sağlık durumu deprem, yangın, doğal afet gibi öngörülemeyen nedenlerden dolayı konuttan ayrılması ihlal sayılmaz. Zaruret nedeniyle konutunu terk eden hükümlü, bu zorunluluğun ortadan kalkmasından itibaren üç gün içerisinde müdürlüğe başvurmak zorundadır. Bu durumda konut dışında geçen süreler infazdan sayılır.

Hükümlünün yükümlülüğünü ihlal etmesi halinde ihlal durumu süresi yönünden incelenir. Hükümlünün haklı, geçerli ve gerektiğinde belgeledirilebilen bir mazereti olmaksızın ve izinsiz olarak, 24 saatten az süreyle konutundan ayrılması durumunda uyarı süreci işler. Hükümlünün haklı, geçerli ve gerektiğinde belgeledirilebilen bir mazereti olmaksızın 24 saatten fazla süreyle izinsiz olarak konuttan ayrılması veya iznin bitiminden itibaren bu süre içinde konutuna dönmemesi halinde uyarı yapılmaksızın dosya kapatılma talebiyle komisyona sunulur. Komisyona tarafından dosyanın kapatılmasına karar verilmesi halinde dosya kapatılarak mahkemesine gönderilir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 75/10 maddesi uyarınca "Cezanın konutta çektirilmesi kararının infazı, karar ilişkin hazırlanan planın hükümlüye tebliğinden on gün sonra başlar ve kararda belirtilen sürenin dolmasıyla sona erer."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız