Makaleler

KOŞULLU SALIVERME KARARLARINDA DENETİM ALTINA ALMA (CGTİHK 107/7, 8, 9)

Koşullu salıverme kararlarında (CGTİHK 107/7, 8, 9) denetim altına alma; mahkeme tarafından koşullu salıverilmesine karar verilen hükümlü hakkında salıverme sonrası denetim süresi içerisinde tedbir veya ...

7 Ağustos 2019 Saat: 20:21
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 568 kez okunmuştur

KOŞULLU SALIVERME KARARLARINDA DENETİM ALTINA ALMA (CGTİHK 107/7, 8, 9)
KOŞULLU SALIVERME KARARLARINDA DENETİM ALTINA ALMA (CGTİHK 107/7, 8, 9)

Koşullu salıverme kararlarında (CGTİHK 107/7, 8, 9) denetim altına alma; mahkeme tarafından koşullu salıverilmesine karar verilen hükümlü hakkında salıverme sonrası denetim süresi içerisinde tedbir veya yükümlülük uygulanmasına karar verilmesidir. Mahkemelerce koşullu salıverilen hükümlülür hakkında;

  • Bir başkasının gözetimi altında çalışmaya,

  • Eğitim kurumuna devam etmeye,

  • Rehberlik çalışmalarına katılmaya ilişkin yükümlülükler belirlenebilir.

Gözetim Altında Ücret Karşılığı Çalıştırılma Kararı (CGTİHK 107/7)

Gözetim altında ücret karşılığı çalıştırılma kararlara ilişkin kayıt yapıldıktan sonra öncelikle mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibarı ile kararda belirtilen denetim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilir. (Özellikle farklı müdürlükten nakli gerçekleştirilen dosyalarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.) Denetim süresi sona ermiş ise dosyanın kaydı kapatılarak mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Denetim süresi sona ermemiş ise yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe müracaat etmesi için tebligat çıkarılır. Tebligatta yükümlünün belirtilen süre içinde müdürlüğe başvurmaması halinde dosyanın kapatılacağına ilişkin ifade yazılır.

Usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde komisyonun onayından sonra dosya kapatılır ve ilgili mahkemeye gönderilmek üzere bağlı bulunan Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir. Yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edilir. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yükümlüye hakkındaki kararın türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri, ihlal durumları ve bunun sonuçlarını içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.

Yükümlü, büroya geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır, kararın içeriğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda ayrıca, yükümlünün denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile kabul etmesi halinde eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün kabul etmemesi halinde iyileştirme çalışmalarına yer verilmez ve bu durum denetim planında belirtilir.

Yükümlünün bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştığını belgelerdirmesi ve çalıştığı kurum ile müdürlük arasında çalışma protokolü yapılması şartıyla, yükümlünün çalışmakta olduğu kurum, gözetim altında ücret karşılığında çalıştırılacağı kurum olarak belirlenebilir.

Gözetim altında çalışma yükümlülüğü, denetim süresi içerisinde yerine getirilir. Yükümlülüğün infazı, yükümlünün ilgili kurumda çalışmaya başladığı tarih ile başlar, yükümlülüğün yerine getirilmesi veya denetim süresinin sona ermesiyle biter. Denetim süresinin bitmesi halinde yükümlülüğün infazı her halükarda sona erer. Gözetim altında çalışma kararlarında denetim süresi, mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte başlar; mahkeme kararında belirtilen denetim süresinin sona ermesiyle biter. Planlama yapılırken bu hususa dikkat edilmelidir.

  • Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuru ve/veya değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imzalamamanın yükümlülükten muafiyet anlamına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.

Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir.

Yükümlünün, yükümlülüklerinin neler olduğu, hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.

Yükümlünün dosyası, vaka sorumlusuna tevzi edilir. Yükümlü, infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.

Vaka sorumlusu, yükümlüyü denetim planının uygulanması, yükümlülükleri, hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirir.

Vaka sorumlusu tarafından, yükümlünün denetim planında belirtilen kurumda çalıştırılmasıyla ilgili üçlü çalışma protokolü ve yükümlü takip çizelgesi hazırlanır. Üçlü çalışma protokolü ve yükümlü takip çizelgesi en geç denetim planında belirtilen çalışma başlangıç tarihinden bir önceki iş gününde hazırlanmış olmalıdır.

Çalışma protokolünde, müdürlüğün, ilgili kurumun ve yükümlünün görev ve sorumlulukları, yükümlünün çalıştırılacağı işin türü, mahiyeti ve süresi, uyması gereken güvenlik tedbirleri, yükümlülüklerine aykırı davranması durumunda yapılacak işlemler, iş yerinde kime karşı sorumlu olduğu, her ne mazeretle olursa olsun çalışılmayan saatlerin infazdan sayılmayacağı; iş güvenliği ve sağlığı için gerekli önlemlerin işveren tarafından alınacağı, iş vergi ve sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin yükümlülüklerin işverenler tarafından yerine getirileceği, yükümlüye ücret ödeneceği bilgisine yer verilir.

Çalışma protokolü ve takip çizelgesi ile birlikte ilgili kuruma gönderilmek üzere bir üst yazı hazırlanır. Üst yazıda, yükümlünün derhal çalışmaya başlatılması gerektiği ve denetim sürecindeki ihlallerinin derhal müdürlüğe bildirilmesi istenir.

Çalışma protokolü ile takip çizelgesi üst yazıyla birlikte, yükümlünün çalışmaya başlatılacağı kuruma götürülmek üzere denetim bürosunda görevli personele iletilir. Denetim ekibi tarafından iş yerine imzalatılan çalışma protokolü, vaka sorumlusuna teslim edildiğinde yükümlünün dosyasında saklanır.

Herhangi bir nedenle yükümlünün çalışmadığı saatler infazdan sayılmaz. Denetim planında denetimli serbestlik müdürlüğünce gerçekleştirilen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına (bireysel görüşme, grup çalışması, seminer vb) yer verilse dahi yükümlünün bu çalışmalara katılmaması, yükümlülük ihlali olarak değerlendirilmez.

Mahkeme tarafından verilen yükümlülüğün (gözetim altında ücret karşılığında çalışma yükümlülüğünün) ihlal edilmesi halinde durum komisyona sunulur; yükümlünün uyarılması komisyonun talebi üzerine hakim tarafından karar verilebilir. Hakim tarafından yükümlünün uyarılmasına karar verilmesi halinde yükümlüye uyarı tebligatı çıkarılır. Hakimin uyarıya ilişkin kararı da uyarı için çıkarılan tebligatın ekinde gönderilir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 92/4 maddesine göre "Kararın infazı sırasında hükümlünün işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olması veye kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarına rağmen uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme kararının geri alınması için mahkemeden talepte bulunulur, koşullu salıverme kararının geri alınması veya yükümlülüğün kaldırılması durumunda dosya kapatılır."

Eğitime Devam Etme Kararı (CGTİHK 107/8)

Karara ilişkin kayıt yapıldıktan sonra öncelikle mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibari ile kararda belirtilen denetim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilir. (Özellikle farklı müdürlükten nakli gerçekleştirilen dosyalarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.) Denetim süresi sona ermiş ise dosyanın kaydı kapatılarak mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Denetim süresi sona ermemiş ise yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe müracaat etmesi için tebligat çıkarılır. Tebligatta yükümlünün belirtilen süre içinde müdürlüğe başvurmaması halinde dosyanın kapatılacacağına ilişkin ifade yazılır.

Usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde komisyonun onayından sonra dosya kapatılır ve ilgili mahkemeye gönderilmek üzere bağlı bulunan Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir, yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edilir. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yükümlüye hakkındaki kararın türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri, ihlal durumları ve bunun sonuçlarını içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.

Yükümlü, büroya geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır. Kararın içeğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda ayrıca, yükümlünün denetimli serbestlik süresi boyunca vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile kabul etmesi halinde eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün kabul etmemesi halinde iyileştirme çalışmalarına yer verilmez ve bu durum denetim planında belirtilir.

Eğitime devam etme yükümlülüğü, denetim süresi içerisinde yerine getirilir. Bu yükümlülük, hükümlü hakkında denetim planının hazırlandığı tarihte başlar. Mahkemenin belirlediği sürenin veya denetim süresinin sonunda ya da yükümlülük kararının kaldırılması ile sona erer. (Denetim süresi, mahkeme kararının kesinleşmesiyle birlikte başlar; mahkeme kararında belirtilen denetim süresinin sona ermesiyle biter.) Planlama yapılırken bu hususa dikkat edilmelidir.

Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuruyla, değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imzalamamanın yükümlülükten muafiyet anlamına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.

Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükler ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir. Yükümlününün, yükümlülüklerinin neler olduğu, hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.

Yükümlünün dosyası, vaka sorumlusuna tevzi edilir. Yükümlü infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı, hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.

Vaka sorumlusu, yükümlüyü denetim planının uygulanması, yükümlülükleri, hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirilir.

Yükümlü denetim planında belirtilen eğitim kurumuna yönlendirilir. Eğitim kurumuna gönderilmek üzere yazı hazırlanır. Bu yazıda; yükümlünün eğitime başladığı, tarihin bildirilmesi, açılan eğitim kurumuna devamının sağlanması ve düzenli aralıklarla eğitim süreci hakkında bilgi verilmesi, yükümlülüğü ihlal etmesi durumunda bildirilmesi, eğitim süresinin bitiminde yazılı olarak bilgi verilmesi ve katılım belgesinin gönderilmesi istenir. Eğitim kurumunun kayıt dönemi olmaması halinde ise kuruma ön kayıt yapılarak başvuru evrakının müdürlüğe gönderilmesi istenir.

Eğitime devam yükümlülüğü, yükümlü hakkında denetim planının hazırladığı tarihte başlar. Mahkemenin belirlediği sürenin veya denetim süresinin sonunda ya da yükümlülük kararının kaldırılması ile sona erer.

Denetim planında denetimli serbestlik müdürlüğünce gerçekleştirilen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına (bireysel görüşme, grup çalışması, seminer vb.) yer verilse dahi yükümlünün bu çalışmalara katılmaması, yükümlülük ihlali olarak değerlendirilmez.

Mahkeme tarafından verilen yükümlülüğün (eğitim kurumuna devam etme yükümlülüğünün) ihlal edilmesi halinde durum komisyona sunulur. Yükümlünün uyarılmasına komisyonun talebi üzerine hakim tarafından karar verilebilir. Hakim tarafından yükümlünün uyarılmasına karar verilmesi halinde yükümlüye uyarı tebligatı çıkarılır. Hakimim uyarıya ilişkin kararı da uyarı için çıkarılan tebligatın ekinde gönderilir.

Denetimli serbestlik hizmetleri yönetmeliğinin 92/4 maddesine göre "Kararın infazı sırasında hükümlünün işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olması veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarısına rağmen uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme kararının geri alınması için mahkemeden talepte bulunulur. Koşullu salıverme kararın geri alınması veya yükümlülüğün kaldırılması durumunda dosya kapatılır."

Rehber Görevlendirme Kararı (CGTİHK 107/9)

Karara ilişkin kayıt yapıldıktan sonra öncelikle mahkeme kararının kesinleşme tarihi itibari ile kararda belirtilen denetim süresinin tamamlanıp tamamlanmadığı kontrol edilir. (Özellikle farklı müdürlükten nakli gerçekleştirilen dosyalarda bu hususa dikkat edilmesi gerekmektedir.) Denetim süresi sona ermiş ise dosyanın kaydı kapatılarak mahkemesine gönderilmek üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Denetim süresi sona ermemiş ise yükümlüye 10 gün içerisinde müdürlüğe müracaat etmesi için tebligat çıkarılır. Tebligatta yükümlünün belirtilen süre içinde müdürlüğe başvurmaması halinde dosyanın kapatılacacağına ilişkin ifade yazılır.

Usulüne uygun olarak tebligat yapılmasına rağmen yükümlünün müdürlüğe müracaat etmemesi halinde komisyonun onayından sonra dosya kapatılır ve ilgili mahkemeye gönderilmek üzere bağlı bulunan Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

Yükümlünün 10 gün içinde müdürlüğe müracaat etmesi halinde ilk başvuru tutanağı tanzim edilir, yükümlünün adres ve iletişim bilgileri kayıt edilir. Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından, yükümlüye hakkındaki kararın türüne göre denetimli serbestlik uygulamaları, hak ve yükümlülükleri, ihlal durumları ve bunun sonuçlarını içeren form tebliğ edilir. Dosya değerlendirme ve planlama bürosuna tevzi edilerek yükümlü, değerlendirme ve planlama bürosuna yönlendirilir.

Yükümlü, büroya geldiğinde risk ve ihtiyaç değerlendirmesi yapılır. Kararın içeğine uygun şekilde denetim planı hazırlanır. Bu planda, yükümlünün denetimli serbestlik süresi içerisnde bireysel görüşme uzmanı ve vaka sorumlusu ile yapacağı görüşmelerin tarihleri ile risk ve ihtiyaçların tespit edilmesi aşamasında belirlenen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına (grup çalışması, seminer vb) ilişkin bilgiler yer alır. Yükümlünün vaka sorumlusu ile görüşme tarihleri, ayda bir olmak üzere müdürlüğe geleceği tarihlerle aynı zamana verilir.

Rererlik çalışmalrına katılma yükümlülüğü, yükümlü hakkında denetim planının hazırladığı tarihte başlar, mahkemenin belirlediği süresin veya denetim süresinin bitmesiyle sona erer. Plan hazırlanırken bu hususa dikkat edilmelidir.

Denetim planında, planı hazırlayan denetimli serbestlik memuru ve/veya değerlendirme ve planlama bürosunda görevli uzman ile yükümlünün imzası bulunur. İmzadan imtina halinde denetim planını imzalamamanın yükümlülükten muafiyet anlamına gelmediği yükümlüye bildirilerek bu husus denetim planının altına yazılıp imzalanır.

Yükümlüye, denetim planında belirlenen yükümlülükle ile uyması gereken kurallar ve dikkat etmesi gereken hususları içeren bilgilendirme formu verilir. Yükümlünün, yükümlülüklerinin neler olduğu, hangi durumların ihlal sayılacağı ile plan süresince dikkat etmesi gereken hususları doğru ve yeterli olarak anlayıp anlamadığı teyit edilir.

Yükümlünün dosyası, vaka sorumulusuna tevzi edilir. Yükümlü, infaz bürosuna yönlendirilir. Denetim planı, hazırlayan personel tarafından onay için komisyona sunulur.

Vaka sorumlusu, yükümlüyü denetim planının uygulanması, yükümlülükleri hakları, ihlalleri ve sonuçları hakkında sözlü olarak bilgilendirir.

Yükümlünün denetim planıyla belirlenmiş iyileştirme çalışmalarına (bireysel görüşme, grup çalışması veya seminer vb) katılmaması halinde uyarı süreci işler. Bu yükümlülüğün ihlali halinde durum komisyona sunulur. Yükümlünün uyarılmasına komisyonun talebi üzerine hakim tarafından karar verilebilir. Hakim tarafından kişinin uyarılmasına karar verilmesi halinde yükümlüye uyarı tebligatı çıkarılır. Hakimim uyarıya ilişkin kararı da uyarı için çıkarılan tebligatın ekinde gönderilir.

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 36/3 maddesine göre "Yükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumuluk bilincindeki gelişmeler takip edilerek üçer aylık sürelerle denetim raporu düzenlenir. Rapor, vaka sorumlusu tarafından, denetim ile eğitim ve iyileştirme bürosundan, sanık veya hükümlü hakkında bilgi alınarak hazırlanır. Raporun iyileştirme çalışmaları ile değerlendirme ve önerilerine ilişkin bölümü, ilgili denetimli serbestlik uzmanı tarafından doldurulurulur. Vaka sorumlusu tarafından mahkemesine gönderilir."

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin 92/4 maddesine göre "Kararın infazı sırasında, hükümlünün işlediği kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum olması veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarısına rağmen uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme kararının geri alınması için mahkemeden talepte bulunulur, koşullu salıverme kararının geri alınması veya yükümlülüğün kaldırılması durumunda dosya kapatılır."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Denetimli Serbestlik Son Dakika | Dilekçe | Af Yasası | İmza Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız